Monday, February 13, 2012

Terung Sambal Tumbuk

ASSALAMUALAIKUM

Petang ni akak just nak share resepi sempoi ntah masak bila punya x hengaattt daaahhh... Bizi sangat sekarang ni...tambah2 start minggu ni, hari minggu bakal memberikan suasana yang sangat sibuk dan mungkin kurang berkesempatan sangat nak bereksperimen or mencuba resepi-resepi baru....huhuuu..

Mula lah terpikir-pikir untuk ku noktahkan blog ini.....semacam sangat perlu titik noktah ini sehingga ke suatu pengakhiran yang tak tau sampai bila... Sangat perlu ku tinggalkan, tp terasa sayangnya....Sanggupkah aku?? Seperti kata-kata Dr. Mahathir, berhenti makan sebelum kenyang, tinggalkan ketika sayang, pergi sebelum ditinggalkan......oooowwwhhh...huhuuu. Xpalah, akak update dulu sementalah senggang masa, jika tidak, jangan diharap adanya entry akak okeehhh...faham-faham sahaja. ^___^

Lauk/sayur sebegini memang favourite akak....kalau pekena dengan nasi putih panas-panas, ada ikan goreng jek lawannya....sah-sah 2 pinggan tanpa prejudis...hahahhaa. Masak terung camni biar kering-kering merah berminyak sikit, ada rasa pedas-pedas masam maniss sikit...garam kurangkan okeh...! Laaayyyyaaannn.. *berderetnya list masak2 nak diupdate....huhuuu..

TERUNG SAMBAL TUMBUK

Resepi: Ummi @ Home Sweet Home

Bahan:-
  • 20 ulas terung ungu mini (boleh jgk guna terung2 lain)
  • 3 tangkai cili merah (dibuang biji) *
  • 4 biji bawang merah *
  • 2 ulas bawang putih *
  • 1 inci belacan yg dibakar * (bahan * ditumbuk2 kasar)
  • 1 - 2 sudu besar cili kering kisar
  • 1 sudu besar air asam jawa
  • 6 tangkai cili padi thai - diketuk
  • 2 sudu besar gula/secukup rasa
  • garam secukup rasa
  • 4 sudu besar minyak untuk menumis
Cara Memasak:-
  1. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan-bahan tumbuk sebentar hingga naik bau.
  2. Masukkan pula cili kering kisar dan kacau hingga naik minyak (guna api perlahan).
  3. Masukkan gula dan air asam jawa, kacau.
  4. Masukkan terung diikuti dengan garam secukup rasa.
  5. Masukkan cili padi thai dan kacau balik terung dan cili padi hingga sedikit layu sahaja (rasa keras2 sikit bila dimakan) dan seimbangkan rasa. Tutup api.
sedapnya dapat makan dengan nasi putih panas-panas....

14 comments:

Shiela said...

Assalam.. memang sedap sangat ni Sis Ummi.. One of my favourite dish ni.. mmm.. :P

cik chinta said...

mgu depn borong terung

rahel said...

Ow..tolonglah...jangan buat gue ngeces terus-terusan..tak tahan tak tahan.

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam K.Ummi..atie sht jer.Semoga akak pon sht walaupon bc n3 akak ni cam dpt rasakn akak mmg bz.
Jgn la dinoktahkn blog ni..sayangggggg.ramai peminat blog k.ummi ni tau trmasuk la atie.Resepi yg best & hebat2.
Klu lapang2 akak update la...nanti atie dtg buang sawang2 semua..:D

Zalia said...

lama x jumpa terung kecik ni... terung telunjuk pun jarang dah jumpa. Sambal cili api sedap gak kan kak :)

Melly Octaviana said...

hmm.sedap nya sambal , bisa tambah terus nasi nya.. hehe

hazila said...

Salam kak ummi,
Jarang jumpa terung bulat kecik cam ni tapi memang sedap pun masak pedas ni.

Chah said...

Kak ummi,

Ini memang boleh mendatang marah! adoii dap tul terung kenit ni buat sambal cmnikan...

Yatie said...

waduh2....wat perutku berkeroncong..lauk2 mcm ni yg sedap kak...rasa skrng je nak cari terung comel loteh tu....terliur sudaaaaa...

cik cek said...

Ummmiii...sedapnya masak terung cam gini...nak kena cari terung mini2 cam ummi buat barula bestkan...lapo la pulak perut ni...:)

Oh Oeya said...

As salam Kak Ummi. Sihat ya hendaknya.
Jujurnya Oeya tak penah masak apa jenis terung walaupun suka makan kui3.. Resepi ni nampak sedap :-)

quinnie said...

boleh gigil kepala lutut tengok gulai kak ummi ni...hahahha..saya memang suka sgt dgn terung...aduiii sedapnya...:)

Cekgu Maz said...

salam...kenapa perlu tayang masakan yg begitu indah nie?? hehehe leleh air liuq tengok dlm hati bila la boleh rasa... :)

Anonymous said...

WAH.. BASAH TEKAK SAYA..